2014. május 10.

Bach-virágterápia és házi kedvenceink érzelmi élete


Sokan éltük már át azt a jó érzést, hogy kölyökkutya érkezik a családba. Hazavisszük a kiválasztott szőrgombócot, és megkezdődik a nagy átalakulás.

 fb

A kölyök minket, mi a kölyköt próbáljuk formálni…

Egyre növekszik azoknak az állattartóknak a köre, akik kedvenceiket is szeretnék megkímélni a különféle kemikáliáktól, gyógyszerektől és az agresszív megoldások helyett az alternatív gyógymódok felé fordulnak. Társállataink gyógyításában, vagy akár a betegségek megelőzésében is eredményesen használhatjuk a természetgyógyászat kínálta lehetőségeket, kezdve a fitoterápiától, az akupunktúrán át a különböző masszázsok, fény-és hangterápiák, homeopátia alkalmazásán keresztül a Bach-terápiáig.

Az állatok esetében is ugyanaz az alapelv: minél kíméletesebb módszerekkel feléleszteni és működtetni a szervezet öngyógyító képességét (feléleszteni „belső orvosunkat”), alkalmassá tenni a szervezetet arra, hogy képes legyen betegségek elkerülésére vagy a betegségből való felgyógyulásra.
Az állatokon alkalmazott természetes gyógymódok ismertek voltak már az ókori Egyiptomban is, és a természeti népek a mai napig csak ezeket az ősi módszereket alkalmazzák. Szerencsére sok állatorvos is felismerte a gazdik részéről jelentkező igényt és tért át saját praxisában a biológiai módszerek alkalmazására.
E rövid bevezető után most kifejezetten a Bach-virágterápia alkalmazásáról szeretnék írni, részben tanult, részben személyesen megtapasztalt élmények alapján.

Állataink is, mint mi magunk, jellemvonásokkal, érzelmi mintákkal rendelkeznek. Ezek működése azonban náluk sem mindig harmonikus. Mint a Világegyetem valamennyi teremtményét, az állatokat is belső kényszer ösztönzi a fejlődésre, tökéletesedésre. A virágenergiák megfelelő segítséget nyújtanak ehhez, a végeredmény pedig egy kiegyensúlyozott, boldog állat lesz.
Az állatok érzelmi állapotát leginkább a velük élő és életterüket meghatározó személyek alakítják. Ezen személyek diszharmonikus cselekedetei az állatban diszharmonikus érzelmeket gerjeszthet.

bach

Lássunk most erre egy konkrét példát: a gazda részéről görcsösen jelentkező igény, hogy kertjében rend legyen (gondolat), a kutya inkább csak mintegy dísztárgy funkcionáljon. A gazda fél (érzelem) attól, hogy az általa olyannyira kívánt rend felbomlik, ezért cselekszik: láncra köti a kutyát. Megjelenik a diszharmonikus érzelem a kutyában, miszerint megfosztották őt szabadságától. Mindez testi szinten a kutya lebénulását okozhatja.

Példánk szemléletesen mutatja, hogy az állatok betegségeit csakis az emberekkel való kapcsolatuk összefüggéseiben értelmezhetjük. Háziállataink betegségei az őket tartó emberek cselekedeteitől és érzelmeitől függően alakulnak ki. (Mielőtt bárki félreértené: a környezetszennyezés, nem megfelelő táplálékok fogyasztása stb. szintén okozhat betegséget.)

Optimális esetben nem kell eljutni a betegség megjelenéséig, hiszen az érzelmi egyensúlyhiány helyreállítható a Bach-eszenciák segítségével. A virágkivonatok működési elvét, filozófiáját igazán akkor értjük meg, ha magunk is megtapasztaltuk azok jótékony hatását úgy, hogy szedtük őket. Ilyenkor saját bőrünkön érezzük a virágok jótékony, áthangoló, harmonizáló energiáit és bátrabban alkalmazzuk társállataink esetében is.

Akut és krónikus betegségek esetén egyaránt használhatunk virágeszenciákat. Csepegtethetjük közvetlenül az állat szájába, vagy a vizébe (ügyeljünk rá, hogy viszonylag rövid időn belül megigya), de az ételbe-csepegtetés és a permetezős módszer is működik. A dózis az állat nagyságától függ, alkalmanként 2-4 csepp, naponta 2-4 alkalommal. Vészhelyzetek esetén indokolt a sűrűbb adagolás (pl. vihar, petárdázás stb.), ilyenkor 5-10 percenként is csepegtethetünk.

Tekintsük át vázlatosan, melyik eszenciát, milyen érzelmi állapotra alkalmazzuk:
- apróbojtorján: visszautasítás, rossz érzelmek, allergiák, fizikai izgatószerek, nem megfelelő kommunikáció,
- rezgőnyár: bizonytalan eredetű félelmek, közelgő veszély,
- bükk: türelmetlenség, allergiák,
- kisezerjófű: szelíd, lábtörlőn fekvő, más állatok által bántott,
- kékgyökér: figyelmetlen, könnyen összezavarodik,
- cseresznyeszilva: önuralomvesztés,
- katáng: féltékeny, ragaszkodó, mesterkedő,
- iszalag: öntudat, összpontosítás, műtét utáni állapot,
- vadalma: salaktalanítás, fertőzés, mérgek, allergia,
- szil: könnyen megrendül, kifárad,
- tárnics: visszaállítani a bizakodást, hosszú betegség utáni lábadozás,
- sülzanót: reménytelenség, lemondás, kritikus sérülés, műtét,
- hanga: szűkölködő, ragaszkodó,
- magyal: harag, féltékenység, szeretetigény, elhagyás, bántalmazás,
- gyertyán: lelki kimerültség,
- jerikói lonc: bánat, honvágy, kimerült energiák, fájdalom,
- nebáncsvirág: türelmetlenség, ingerlékenység, idegi energia, fájdalom,
- vörös fenyő: önbizalomhiány,
- bohócvirág: félénkség, konkrét félelmek (petárda, sziréna, tűzijáték, vihar, villámlás, mennydörgés stb.),
- vadrepce: depresszió, szomorúság, lehangoltság, hangulati ingadozások,
- tölgy: krónikus fáradtság, túlhajszoltság, önuralomvesztés,
- olajfa: fizikai kifáradás, tartósan hosszú terheléstől,
- erdei fenyő: maximalista, bűntudata van, visszautasítva érzi magát, bántják,
- vörös vadgesztenye: aggodalom,
- dió: összeszokás, alkalmazkodás új helyzetekhez, tanulás,
- vadrózsa: visszaadja az életkedvet, boldogságot, kizökkent az apátiából,
- békaliliom: nyitás a külvilág, új társak felé,
- vadgesztenyerügy: segíti a tanulási folyamatot, könnyíti a vizsgára való felkészülést,
- ernyős madártej: vigaszt nyújt veszteség elviseléséhez,
- szelídgesztenye: kedélyállapot javítása mellett edzi az immunrendszert,
- forrásvíz: meglágyít, alkalmazkodóvá tesz, segíti a belső „kiengedést”,
- szőlő: tompítja a tapintatlan, kíméletlen viselkedést, rávezet a környezet igényeire,
- fűzfa: kiengeszteli és meglágyítja a hajthatatlan, haragtartó személyiségeket,
- napvirág: pánikreakciók megelőzésére,
- rozsnok: gyakori elégedetlenség, vágyódás a teljes élet felé,
- szikárka: stabilizálja az ingatag jellemet, segíti a normális energiaáramlást,
- vasfű: a túlbuzgó, görcsös személyiségek újra megtalálják egyensúlyi helyzetüket,
- fehér vadgesztenye: rohamokkal járó betegségek (pl. epilepszia) esetén csökkentik a rohamok súlyosságát, segítik az állatot visszavezetni a meghasonulás dilemmájából,
- Rescue (elsősegély, „életmentő” cseppek, összetétele: cseresznyeszilva, iszalag, nebáncsvirág, napvirág, ernyős madártej): akut vészhelyzetekben, akár néhány percenként adagolva hasznos gyógyír.

kutyak

A fentiek alapján magunk is összeállíthatjuk a megfelelő keveréket, de fordulhatunk képzett terapeutához, aki egy alapos, nagyon részletes anamnézis felvétele után keveri össze az eszenciákat. Ez esetben nagyon kell, ismerjük állatunk szokásait, viselkedését különböző helyzetekben, mert csak így kap a kérdező pontos képet az orvoslásra váró probléma lényegéről és így tud hatásos keveréket készíteni.
Most pedig lássuk néhány konkrét példán keresztül, hogyan könnyíthetjük meg társállataink életét a virágeszenciák energiáinak segítségével!

Alaphelyzet, hogy amikor kölyök kerül a családba, meg kell szokniuk egymást, állatnak és gazdinak. A dió eszencia önmagában adagolva segít a kölyöknek abban, hogy minél hamarabb beleszokjon új környezetébe viszonylag könnyen alkalmazkodjon az új családjához, helyéhez. A dió segít akkor is, ha több állatot akarunk összeszoktatni, például meglévő állat mellé hozunk újat. Annak érdekében, hogy kezdeti félelmeit legyőzze, adhatunk még bohócvirág eszenciát is.

A türelmetlenség gyógyíre a nebáncsvirág. Segítségünkre lehet akkor, ha például az állat nem tudja kivárni, amíg séta előtt rákerül a hám vagy a nyakörv, ugrál, rohangál, ideges.
Sajnos előfordulhat, hogy orvoshoz kell vinnünk az állatot, esetleg műtétre kerül a sor. A szállítás ideje alatt nyugodtan lehet a Rescue cseppeket adagolni, ezzel finoman ráhangoljuk a beteget az elkövetkező beavatkozásra. A lábadozás ideje alatt a vadrózsa, olajfa segítenek, gyorsítják a gyógyulási folyamatot.

bach2

Ha valamilyen vizsgára készítjük fel az állatot, adjunk neki vadgesztenyerügy eszenciát. Ez könnyíti a tanulási folyamatot és eredményesebb lesz a vizsga is.
Az életmentő cseppek alkalmazási területe nagyon sokrétű. A legfontosabbak:
- balesetek, sérülések (külső, belső), mindenféle testi-lelki megrázkódtatás, trauma,
- égési sérülések, rovarcsípések,
- allergia,
- akut gyulladások, fertőzések,
- gyomor- és bélgörcsök,
- szorongás, nyugtalanság, ijedtség, aggodalom, pánik,
- állatorvosi kezelés, műtétek, kiállítások, versenyek, vizsgák, utazások,
- gyenge életképességű újszülött kölykök.

Attól függően, hogy akut vagy krónikus bajról van szó, az alkalmazás ideje lehet pár nap, de több hét is. Ha állatunk már nem akarja elfogadni a cseppeket, visszautasítja, ne erőltessük, mert ez esetben már nincs szüksége rá.

Fontos tudni, hogy időnként nem árt, ha a gazdi is szedi a megfelelő cseppeket, mert igazán harmonikus kapcsolat sokszor csak a segítő-támogató energiák által alakul ki.

Végül egy személyes megjegyzés: áldott emlékű angol szetterünk, Buba, 9 éves korában méhrákos lett, átesett egy operáción, majd következett még három műtét. Az állatorvosunkkal úgy döntöttünk, hogy semmilyen drasztikus kezelést ne kapjon Buba, kizárólag biológiai daganatkezelést alkalmaztunk. Teljesen átalakítottuk az étrendjét, nagyon sok zöldséget, csírát, halat, fehér húst, gabonát és túrót, kölest evett, gyógyteákat, vitaminokat, Bach-cseppeket kapott. Az eredmény még 4 boldog év lett, ami alatt szinte teljes életet élt harmóniában, kiegyensúlyozottan és - betegsége ellenére - boldogan.

bachterapiakutya

Mostani kutyusunkat, Áfonyát az első tüzelése után ivartalaníttattuk. A lábadozás idején, főleg, amikor még a varratok a pocijában voltak, igencsak jó hasznát vettük a Nebáncsvirág eszenciának, hiszen Áfi nehezen viselte, hogy csak korlátozottan, óvatosan mozoghatott, nem ugrálhatott a kanapéra, és bizonyára fájdalmai is voltak.

Figyelem! Az eszenciák nem helyettesítik az orvosi beavatkozást, tehát indokolt esetben feltétlen forduljanak állatorvoshoz!

Fentiekből láthatják, hogy az eszenciák gyakorlatilag az élet minden területét átfogják - hála Bach doktornak, a rendszer atyjának és kidolgozójának – ennél fogva szinte minden esetben találunk megfelelő segítő virágenergiát.

A szerző fitoterapeuta.
Forrás: sokszinuvidek.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése